Beko buzdolabı alt kısım yeterince soğutmuyor, üst normal çalışıyor

Hseyin.Doan_3764 · 5 Mar 2024, 00:01 · 110 görüntülenme · 6 yanıt

110 görüntülenme6 yanıt
Yanıtla
Konu mesajları6 mesaj
H
Hseyin.Doan_3764
Üye
5 Mar 2024, 00:01#1
Yaklaşık 4 senedir kullandığımız Beko DN162320 model çift kapılı buzdolabında son birkaç haftadır ilginç bir sorun var. Normalde üst kısmı (dondurucu) olması gerektiği gibi çalışıyor, donmuş ürünlerde bir sıkıntı yok, buzlar gayet sert. Fakat alt kısım, yani taze gıda bölmesi, soğutmamaya başladı. Önceleri sadece biraz daha az soğuk gibi geliyordu ama şimdi artık süt, yoğurt gibi şeyler neredeyse oda sıcaklığına yakın çıkıyor. Ayarı 4’e alıp bir gün beklememize rağmen düzelmedi. Motor sesi geliyor, sürekli çalışıyor gibi ve arada bir buzdolabının tam ortasından su sesi benzeri bir tıkırtı da duyuluyor. Kapak lastiklerini, hava kanallarını kontrol ettim, dıştan bir sorun göremedim.

Şimdiye kadar arkadan fişi çekip bir süre bekledik, yeniden taktık ama bir değişiklik olmadı. İç aydınlatma ve dijital panel normal görünüyor. Dondurucuda buzlanma da yok, aşağıda ise bir ara nemlenme oldu ama şimdi kuru sanki. Pandemi zamanı bir kez yine benzer bir soğutma sorunu olmuştu, o zaman buzlukta aşırı buzlanma vardı ve eritince düzelmişti. Fakat şimdi buzlanma göremiyorum. Arka kısmı da temizledim toz açısından, fazla bir kir yoktu. Birkaç gündür sürekli yoğurtlar bozuluyor, dolaba koyduğumuz şeyler dayanmıyor.

Garanti süresi bittiği için servisi hemen çağırmadan önce burada sorayım dedim. Beko buzdolaplarında böyle alt soğutmama problemiyle karşılaşan var mı acaba, veya evde denenebilecek başka bir şey var mı? Bu arada dolabı çok doldurmadık, arka duvarla yiyecekler arasında mesafe de var. Alt kısımda fan sesi geliyor ama üstteki kadar güçlü değil sanki. Termostat ya da sensör arızası olabilir mi diye düşünüyorum ama emin değilim. Benzer bir durum yaşayan veya çözüm bilen varsa yazarsa çok sevinirim.
Z
zlem.zdemir_1602
Üye
7 Mar 2024, 00:50#2
Dondurucuda buzlanma yok demişsin ama yine de arka panelin iç kısmında gizli bir buzlanma olabiliyor. Bizim eski Beko’da buna benzer bir şey olmuştu, soğutucu bölüm iyi soğutmuyordu, fan da çalışıyor gibi ama içten buz tutmuş. Fişi çekip 24 saat kapağı açık bekletince düzelmişti. Belki sen de uzun süreli tamamen çözdürüp denersin. Eğer çözülmezse, fan ya da sensör arızası olabilir. Fan sesi çok zayıfsa veya hiç gelmiyorsa, fan motoru takılmış olabilir. Elektrik bağlantısı için arka kapağı açmak riskli, garantisi yokken dikkatli ol bence.
O
Ouz.Yldz_638
Üye
10 Mar 2024, 01:37#3
Bende de Beko DN162320 model var, geçen yaz aynı şey başımıza gelmişti. Alt kısım resmen buzdolabı gibi değil, normal dolap gibiydi. Biz de epey araştırdık, en sonunda servis çağırdık. Gelen usta arka duvarda fanın olduğu kısmı açtı, hava kanallarında buzlanma olmuş, orada buz birikmiş ve hava akışı kesilmiş. Hemen fanı ve kanalları temizledi, dolabı tamamen çözdürdükten sonra normale döndü. Eğer arada tıkırtı sesi geliyorsa fan sıkışıyor olabilir. Biz bir daha buzdolabını duvara çok yaklaştırmamaya dikkat ettik, bir de çok fazla sıcak şey koymamaya başladık.
B
Berk.Acar_2181
Üye
16 Mar 2024, 01:56#4
Alt kısımda ışık ve panel normal ise büyük ihtimalle sorun hava sirkülasyonunda. Buzdolabının içinde, özellikle arka kısımda elinle hafif esinti hissediyor musun? Eğer alt tarafta hiç hava gelmiyorsa, üstte dondurucu çalışırken alt kısımda soğutma eksik ise fan arızası, sensör bozukluğu veya hava kanallarında tıkanma olabilir. Soğutucu kısmın ayarını maksimuma almak bazen ters tepebiliyor, çünkü kompresör sürekli çalıştığı için başka parçalar aşırı soğuyup buz yapıyor. Yine de panelde hata kodu varsa veya ek bir ışık yanıyorsa belirtirsen daha sağlıklı olur. Kapağı çok sık açıp kapatıyorsan da soğutma etkisi azalabiliyor.
E
Ece.Ko_4609
Üye
19 Mar 2024, 02:45#5
Geç gördüm ama ben de benzer bir durumla uğraşıyorum şu an. Yorumlarda anlatılanları denedim, fişi çekip beklettim, içi tamamen çözüldü ama yine de alt taraf tam soğutmuyor. Servisi aradım, bana sensörün değişmesi gerektiğini söylediler. Usta, bazı modellerde sensör bozulunca dondurucu çalışıyor ama alt kısımda sıcaklık düşmüyor dedi. Sensörü değiştirince düzeldi, fiyat da çok uçuk değildi. Eğer elinden geliyorsa sensörü kendin de değiştirebilirsin, ama ben riske atmadım. Elektrik bağlantısıyla uğraşacaksan dikkatli olmanı öneririm.
E
Emine.Eren_5392
Üye
24 Mar 2024, 03:38#6
Yukarıda yazan arkadaşların dediklerine ek olarak, bazen kapak lastiği yıpranıyor ve gözle anlaşılamayabiliyor. Elinle bastırınca herhangi bir açıklık kalıyor mu veya soğuk hava kaçıyor mu bakabilirsin. Benim dolabımda eskiyince kapak tam kapanmıyordu, bu da soğutmayı bayağı etkiliyor. Diğer ihtimal de gaz eksilmesi olabilir, özellikle motor sürekli çalışıp içerisi yine de yeterince soğumuyorsa gaz kaçağından şüphelenmek lazım. Onu da ancak servis tespit edebiliyor. Kendi başına çözemezsen, teknik servis çağırmak bazen daha ekonomik oluyor çünkü buzdolabı riske girmesin.

Hızlı Cevap

Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız veya üye olun.