Buderus GB062 kombi ateşleme yapmıyor ve resetle düzelmiyor

Gl.Aslan_1606 · 25 Mar 2024, 00:05 · 127 görüntülenme · 3 yanıt

127 görüntülenme3 yanıt
Yanıtla
Konu mesajları3 mesaj
G
Gl.Aslan_1606
Üye
25 Mar 2024, 00:05#1
2019’dan beri kullandığımız Buderus GB062 kombide geçen hafta bir anda ısıtma ve sıcak su tamamen gitti. Ekranda E9 arıza kodu beliriyor, reset tuşuna basınca cihaz kapanıp açılıyor fakat kısa bir süre sonra tekrar aynı hataya geçiyor. Musluğu açınca su geliyor ama ısınmıyor, petekler de buz gibi. Kombinin yanında hafif bir yanık kokusu da var gibi hissettim ama emin olamadım. Elektriksel bir problem mi diye kontrol ettim, prize başka cihaz taktım çalışıyor. Gaz vanasını da kapatıp açtım bir değişiklik olmadı. Dışarıdan bakınca da herhangi bir su kaçağı ya da bar düşüklüğü göremedim, basınç 1.5 bar civarında.

Kombi birkaç haftadır başlarken garip bir tıkırtı sesi çıkarıyordu, o zaman önemsememiştim. Şimdi hiç alev oluşmuyor, ateşleme sesi bile gelmiyor. Ekranda sadece arıza kodu kalıyor. Kullanım kılavuzunda E9 için "emniyet termostatı devrede" yazıyor ama çözüm önerisi olarak sadece servisi çağırın denmiş. Daha önce benzer bir arıza yaşayan oldu mu, servisi çağırmadan önce evde kontrol edilebilecek bir şey var mı? Sıkça reset atmak zararlı olur mu, yoksa belirli bir süreden fazla denememek mi lazım? Kışın ortasında kaldık, çocuklar da üşümeye başladı. Yardımcı olabilecek biri varsa çok makbule geçer. Teşekkürler.
G
Gl.Aslan_3206
Üye
28 Mar 2024, 00:27#2
Bizde de GB062 modelinde geçen yıl E9 arızası çıkmıştı. Kendi başıma çözememiştim, sonunda servis çağırdık. Servisçi emniyet termostatının atmasından kaynaklı dedi, cihazın içini açtı, fan motorunun etrafında epey toz birikmişti, temizledi. Bir de baca çıkışında tıkanıklık olmuş, onu kontrol etti. Ateşleme sorunu devam ediyorsa ve yanık kokusu da varsa, cihazın içinin açılması gerekebilir, fazla kurcalamadan servisi aramak daha iyi olur bence. Elektriksel bir şey ise tehlikeli olur, hele yanık kokusu varsa. Resetle çok fazla uğraşmanın bir faydası olmadığını söylemişti usta, arıza devam ediyorsa resetlemeden bırakmak gerekiyormuş.
B
Berk.Acar_581
Üye
2 Nis 2024, 01:48#3
Bendeki Buderus farklı model ama E9 koduyla ilgili aynı şeyleri yaşadım. Bazen kombi uzun süre çalışınca aşırı ısınmadan dolayı da atabiliyor bu arızayı. Kapak açınca lehim yerlerinden hafif bir koku gelmişti, elektronik kart arızası çıkmıştı bende. Panelde başka bir kod, mesela alev algılamama ya da düşük basınç gibi bir şey çıkıyor mu? Kombiyi kapatıp bir saat bekletip tekrar açınca kısa süreliğine çalışıyor mu, yoksa hiç mi başlamıyor? Eğer termostat ya da ana kart gidiyorsa evde yapılacak pek bir şey yok gibi. Benim tavsiyem, çok fazla aç kapa yapmadan işin uzmanını çağırmak olur, çünkü yanık kokusu önemli bir işarettir. Yine de sigorta kutusunu gözden geçirip kaçak var mı diye bakabilirsin, ama elektrikle fazla uğraşma.

Hızlı Cevap

Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız veya üye olun.