Buderus Logamax plus GB162 kazan ateşleme hatası ve sürekli reset istemesi

Merve.Aslan_1646 · 29 Mar 2024, 00:13 · 98 görüntülenme · 4 yanıt

98 görüntülenme4 yanıt
Yanıtla
Konu mesajları4 mesaj
M
Merve.Aslan_1646
Üye
29 Mar 2024, 00:13#1
Buderus Logamax plus GB162 model duvar tipi kazanda bir süredir tuhaf bir arıza ile uğraşıyorum. Geçen ay başladı, ekranda ateşleme hatası uyarısı çıkmaya başladı. Kod tam olarak F.1 arızası olarak gözüküyor. Cihazı resetleyince bazen hemen çalışıyor, bazen defalarca resetlemek gerekiyor. Bir iki defa gazı açıp kapadım, kombiye gelen elektrik bağlantısını da kontrol ettim ama bir süre sonra tekrar aynı hataya döndü.

Kazanın bakımını geçen sene servis yaptı. Bu sene kış girmeden ekstra bakım yaptırmadım ama filtreleri haftalık olarak kendim temizlemeye çalışıyorum. Kombinin bulunduğu oda havadar, gaz kaçağı ya da benzeri bir şey hissetmedim. Alev gözetleme penceresine baktığımda da hiçbir şey göremiyorum, çünkü cam çok küçük ve ulaşılması zor. Kullandığımız doğalgazda bir sorun olduğunu düşünmüyorum, çünkü evdeki ocakta bir problem yok.

Kazan yaklaşık 8 yıllık. İlk kez böyle sık tekrarlayan bir arızası oldu. Bazen birkaç saat hiç hata vermeden çalışıyor, bazen 10 dakika içinde tekrar F.1 hatasına geçiyor. Kullanım suyu da, petek ısısı da etkileniyor. Oda termostatından, cihaz üzerindeki panelden açıp kapadım, programları sıfırladım, bir değişiklik olmadı. Evin elektriğinde de dalgalanma yok, başka cihazlarda sorun olmuyor.

Servisi aramadan önce kendim bakabileceğim, kolayca kontrol edebileceğim bir şey var mı diye danışmak istedim. Ateşleme elektrodu ya da iyonizasyon çubuğu kirli olabilir dendi ama kendim açıp bakmaya çekiniyorum, gazlı cihaz sonuçta. Başına gelen, bir şekilde kendisi çözebilen ya da neden olduğunu bilen var mı, özellikle bu modelde sık karşılaşılan bir şeye mi denk geldim, öneriniz olur mu?
S
Serkan.Korkmaz_2734
Üye
31 Mar 2024, 00:50#2
Bizde de aynı modelden var, geçen kış benzer bir arıza olmuştu. F.1 hatası çoğunlukla ateşleme sisteminden kaynaklanıyor, özellikle elektrotlar kirli olunca ya da arada nem olunca böyle hata veriyor. Ben bakım yaptırmadan önce cihazı kapatıp açınca kısa süreli çalışıyordu ama sürekli tekrarlıyordu. Sonra servis çağırdık, elektrodu temizlediler, gaz valfini de kontrol ettiler, sorun çözüldü. Kendi başına sökmek biraz riskli, özellikle gaz kaçağına yol açabilir, elektrik bağlantılarını da ellemeni çok önermem. Yıllık bakımda mutlaka elektrotları kontrol ettirmen iyi olur, cihazın yaşı itibariyle bunlar sık kirleniyor.
K
Kaan.Koak_2625
Üye
3 Nis 2024, 01:54#3
Sizin yaşadığınız sorunda gaz basıncı da etkili olabiliyor. Özellikle şehir hatlarında basınç çok düştüğünde ilk ateşleme denemesinde başarısız olabiliyor cihazlar, sonra tekrar deniyor. Ocağın çalışması yanılgı oluyor bazen çünkü ocak daha düşük basınçta da yanabiliyor ama kazanda hassasiyet fazla. Gaz vanası tam açık mı bakın, bir de cihaza gelen gaz hortumunda ezilme ya da filtrede tıkanıklık var mı kontrol edin. Benim kazanda filtreyi değiştirdik, arıza kesildi. Elektrik bağlantısında gevşeklik varsa da bu hata çıkabiliyor, duvar prizini de gözden geçirin. Tabii kendiniz açıp temizlemeye çalışmak yerine bence servisle görüşmek daha güvenli olur.
C
Can.Gler_5422
Üye
7 Nis 2024, 02:00#4
Geç gördüm ama, geçen sene ben de aynı modeli kullanan komşumda buna benzer bir problemle karşılaştık. Servis çağırmadan önce içini açıp bir şey yapmadık, çünkü gazlı cihazlarda risk yüksek. Servis geldiğinde iyonizasyon çubuğunu ve ateşleme elektrodunu değiştirdiler, hem de genel temizlik yaptılar. Parça değişimi gerekirse fiyat yüksek olabiliyor, ama sadece temizlikle de düzelebiliyor bazen. Dediğiniz gibi cihaz 8 yaşındaysa elektrot ve çubuklar yıpranmış olabilir. Bir de bazen anakartta soğuk lehim oluşuyormuş, bunu da serviste tespit etmişlerdi ama bizimkinde gerek kalmadı. Kendi başınıza kurcalamadan önce kesinlikle gazı kapatın, elektrik fişini çekin, servis gelmeden bir şey yapmayın derim.

Hızlı Cevap

Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız veya üye olun.