Buderus Logano kazan sıcak su vermiyor, neden olabilir?

Koray.zdemir_882 · 31 Mar 2024, 00:47 · 76 görüntülenme · 4 yanıt

76 görüntülenme4 yanıt
Yanıtla
Konu mesajları4 mesaj
K
Koray.zdemir_882
Üye
31 Mar 2024, 00:47#1

Geçen haftadan beri evdeki Buderus Logano G234 kazanla ilgili ilginç bir sorun yaşıyorum. Kombi tarzı değil, apartman dairesinde merkezi ısıtma için kullanılan klasik tip bir kazan. Sıcak su vermemeye başladı, petekler de normalden daha az ısınıyor. Sıcak su musluğunu açınca kazanda bir hareketlilik oluyor gibi ama su ılıktan öteye geçmiyor, bir türlü tam sıcak halini alamıyor. Isı göstergesi de 50-60 derecenin üzerine fazla çıkmıyor, bazen 55’te sabitleniyor. Geçen kış böyle bir problem olmamıştı. Sirkülasyon pompası çalışıyor gibi, sesini duyabiliyorum ama yeterince sıcak su gelmiyor.

Gaz vanası açık, gaz saati kontrol edildi, vanalarda bir sıkıntı yok gibi. Dijital panelde hata kodu falan görünmüyor, ama bazen reset atınca bir süreliğine daha iyi çalışıyor, sonrası yine aynı. Evin girişinde filtre temizliği yapıldı. Kazanın altındaki basınç göstergesi de 1.5 bar civarı, normal görünüyor. Kombi değil, kazan olduğu için ateşleme sistemi daha klasik, alev gözüküyor ama yanma sanki tam olmuyor gibi hissettiriyor. Bacada bir tıkanıklık olabilir mi diye düşündüm, ama dışarıdan bakınca bir problem gözükmedi. Birkaç ay önce bakım yaptırmıştık, o zaman sorun yoktu.

Şimdiye kadar kendimce yaptığım kontroller bunlar. Servisi aramadan önce varsa deneyimi olanlardan ya da şu an evde bakabileceğim bir şey daha olup olmadığını bilenlerden öneri almak isterim. Benzer bir durumla karşılaşan oldu mu, çözümü neydi? Aklıma takılanlardan biri de üç yollu vana mı sıkıştı acaba, ama emin değilim. Başka nelere bakmam gerekir? Elektrik bağlantılarında sıkıntı olabilir mi, ya da sensörlerden birinde mi hata var? Yardımlarınızı bekliyorum, özellikle kış günü sıcak su olmadan zor oluyor.
E
Emre.Keskin_4271
Üye
7 Nis 2024, 02:45#2
Bir süredir Buderus marka kazanlarla uğraşıyorum, aynı modelin başka bir versiyonunda benzer ısıtma problemi olmuştu. Isı göstergesinin 60’a çıkmaması çoğunlukla ateşleme veya sensör kaynaklı oluyor. Reset sonrası kısa süreli düzelip tekrar bozulması, sıcaklık sensörünün (NTC) arızalı olabileceğini gösteriyor. Sensörü söküp takmak bazen kontağı düzeltebiliyor ama ölçüm yapmak lazım. Ayrıca, yanma odasında kurum birikimi varsa, alevin tam oluşmasına engel oluyor ve verim düşüyor. Bacada gözle bir şey göremesen de içeride daralma veya tıkanıklık olabilir. Elektrik bağlantılarını kontrol ederken özellikle kablo uçlarını ve termostat bağlantılarını gözden geçirmeni öneririm. Gaz basıncında bir düşüş varsa da, kazanın tam performansla çalışmasını engelleyebilir.
D
Deniz.Aksoy_4698
Üye
9 Nis 2024, 03:00#3
Bende de geçen yıl kışın benzer bir olay olmuştu, yine Buderus Logano (bizde G334 modeli). Petekler ılıyordu, sıcak su hep ılık geliyordu. Sonradan, üç yollu vananın iç kısmı kireçlenmiş ve tam geçiş yapmıyormuş, servis gelince anladık. Kapağı açıp vanayı elle hareket ettirdi, zor döndü. Tamir ettiler, yedek parça gerekmedi ama temizlik yetti. Eğer vanada sıkışıklık varsa, sıcak su devresinin önünü kapatır, petekler de tam ısınmaz. Ayrıca ateşlemenin düzgün olup olmadığına da bakılması lazım, yukarıdaki yorumda bahsedilen sensör işi de olabiliyor. Her yıl bakımda bu tarz parçaların temizliğini özellikle sormakta fayda var. Çok takılırsan, bence servise danış, elektrikle uğraşırken dikkat et.
E
Eren.Korkmaz514
Üye
12 Nis 2024, 03:59#4
Geç gördüm ama, benim eski evde de Buderus kazan vardı, tam olarak aynı model olmasa da benzer sıkıntı yaşamıştık. O zamanlar gaz basıncı düşük çıkmıştı, şehir şebekesinde kışın genel bir düşüş olmuştu ve kazan tam verimle çalışmıyordu. Sıcaklık göstergesi de yükselmiyordu, hep 50-55’te takılı kalıyordu. Sonradan gazcı çağırıp ana hattı kontrol ettirmiştik, apartmandan kaynaklıymış. Elektrik işlerinden pek anlamam ama gaz vanasını açıp kapatınca bazen fark ediyor. Panelde hata kodu olmadığına göre, elektronik kart arızası düşük ihtimal. Yine de, bacada içten tıkanıklık varsa dışarıdan bakmak yetmeyebiliyor, bazen içeride kuş yuvası gibi bir şey de çıkabiliyor. Servis çağırmadan önce güvenlik için iyice emin ol, özellikle gaz kokusu falan almıyorsan sorun büyük ihtimal mekanik bir şeydir.

Hızlı Cevap

Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız veya üye olun.