Siemens ankastre fırın ısınmıyor, fan çalışıyor ama yemek pişmiyor

Cem.ztrk_2480 · 5 Mar 2024, 00:48 · 86 görüntülenme · 5 yanıt

86 görüntülenme5 yanıt
Yanıtla
Konu mesajları5 mesaj
C
Cem.ztrk_2480
Üye
5 Mar 2024, 00:48#1
Siemens HB23AB520T ankastre fırınımda şöyle bir sorun yaşıyorum: Geçen haftadan beri fırını çalıştırınca fan ve iç ışık normal açılıyor, ayarladığım derecede süre sayacı da başlıyor, ama ısınmıyor. Yani üst ve alt ısıtıcıları normalde birkaç dakikada sıcaklık verirdi, şimdi camı ellediğimde hiç ısınma yok. Yemeği koyduğumda da pişmeden çıkıyor, sadece fan dönüyor gibi. Farklı pişirme modlarını denedim, üst-alt ısıtıcı, sadece alt, sadece üst, turbo hepsinde aynı durum. Fan sesi normal, zamanlayıcı da geri sayıyor. Fırının fişi prize tam takılı, başka priz de denedim, yine değişmedi. Dijital ekranda hata kodu falan görünmüyor, kırmızı uyarı ışığı da yok.

Önce sigortadan şüphelendim ama fırının paneli çalışıyor, hatta iç aydınlatma da açılıyor. Yani komple elektrik gelmese bunlar da çalışmaz diye düşündüm. Rezistans yanmış olabilir mi, yoksa başka bir sorun mudur? Açıp bakmaya cesaret edemedim, internetten biraz araştırınca rezistans arızası sık oluyormuş diyenler var. Servis çağırmadan önce yapılabilecek bir şey var mı? Fırının garantisi biteli bir yıl oldu, o yüzden servis çağırırsam ücretli olacak. Elektrik bağlantısında veya içeride kontrol edebileceğim basit bir şey var mı? İçinde başka bir sigorta ya da termik bir şey var mı acaba diye merak ettim. Daha önce benzer bir şey yaşayan oldu mu, servis gelmeden önce neye bakmalı? Evde çocuk da olduğu için elektriksel bir şey yapmaya çok yanaşamıyorum ama basit bir kontrol varsa önerilere açığım. Yardım eden olursa çok sevinirim.
Y
Yusuf.Tun_4469
Üye
7 Mar 2024, 01:31#2
Aynı modelin farklı bir serisini kullanıyorum, geçen sene üst ısıtıcı rezistans arızası olmuştu. Fan dönüyor, zamanlayıcı çalışıyor, ama yemek pişmiyordu. Servis geldiğinde fırının altını açıp rezistansları ölçtüler, üstteki tamamen kopmuş dedi. Parça değişince düzeldi. Eğer fırının içinde hiç ısınma olmuyorsa iki rezistans birden de gitmiş olabilir. Ölçüm için mutlaka fırının tamamen fişini çekmek lazım, elektrik çarpma riski var. Servis dışında pek kolay bir kontrol değil, çünkü arka kapak sökülüp bakılıyor. Bende de hata kodu çıkmamıştı.
B
Burak.Ylmaz_1273
Üye
13 Mar 2024, 01:53#3
Geç gördüm ama, aynı tip bir Siemens fırında ben de böyle bir şey yaşamıştım. Benimkinde sadece üst ısıtıcı çalışmıyor gibiydi, alt çalışıyordu ama sizde ikisi de devreye girmiyor gibi görünüyor. Termostat arızası da olabilir diyen oldu bana, çünkü bazen fırını çok uzun süre kullanınca aşırı ısınmaya karşı koruma olarak termik atabiliyormuş. İçeride resetlenebilen bir tuş var mı diye bakmıştım ama bulamadım. Sonuçta servise gösterdim, benimkinde rezistans değişti, başka bir şey yok dediler. Elektrik işi riskli, kendiniz açmayın bence.
G
Gl.elik_2156
Üye
18 Mar 2024, 02:37#4
Fırının fişiyle ilgili bazen topraklama ucu gevşeyince de bu tarz çalışıp ısınmama sorunları olabiliyor. Eğer farklı priz denediğiniz halde değişmiyorsa, sorun muhtemelen içeride. Panelin ve fanın çalışması elektrik geldiğini gösterir ama ısıtıcı devresi başka bir arızadan dolayı açılmıyor olabilir. Panelde hata kodu yoksa da, bazı modellerde bu tür arızalar kod vermiyor. Rezistans, termostat ya da kablo bağlantısı kopmuş olabilir. Kendi başınıza test etmeniz zor, özellikle fırının içini açmak güvenli değil. Servisten önce çok uğraşmayın derim.
B
Bar.Tun_3829
Üye
24 Mar 2024, 02:55#5
Yukarıdaki arkadaşların dediği gibi, rezistans büyük ihtimalle arızalanmış. Bizde Siemens’in başka bir modelinde termostat problemi çıkmıştı, fırın ısınmayı kesiyordu ama zamanlayıcı çalışıyordu. Servis geldiğinde arka kapağı söküp içteki kabloları ve termostatı kontrol etti, termostat değişince sorun düzeldi. Fırının içini açmak tehlikeli, hele çocuk varsa hiç bulaşmayın. Eğer garanti bitmişse, orijinal servis dışında fiyat daha uygun bakabilen ustalar da olabiliyor. Ama önce rezistans ve termostat kontrolü kesin şart.

Hızlı Cevap

Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız veya üye olun.