Siemens buzdolabı soğutmuyor, motor sürekli çalışıyor

Burcu.Koak_5105 · 2 Mar 2024, 00:55 · 168 görüntülenme · 4 yanıt

168 görüntülenme4 yanıt
Yanıtla
Konu mesajları4 mesaj
B
Burcu.Koak_5105
Üye
2 Mar 2024, 00:55#1

Siemens KG39NVL23N model buzdolabım yaklaşık 5 yıldır sorunsuz çalışıyordu ama son bir haftadır garip bir arıza başladı. Dolabın içine baktığımda hem üst hem alt bölüm eskisi kadar soğuk değil, özellikle dondurucu neredeyse buz tutmuyor. Arka tarafına dokunduğumda motor bölümü bayağı sıcak, sürekli çalışıyor gibi geliyor. Ara ara da içerden tıkırtı gibi sesler geliyor, önceden bu kadar sık gelmiyordu. Dijital ekranda herhangi bir hata kodu yok, ışıklar normal yanıyor. Fişi çekip bir süre bekledim, tekrar taktım ama değişen bir şey olmadı.

Dondurucudaki eriyen buzları temizledim, ızgaraların önünü açtım, arka duvarı kontrol ettim ama herhangi bir buzlanma ya da su birikintisi yoktu. Kapak lastiklerine baktım, tam kapanıyor gibi ama yine de emin olamadım. Altında biriken tozları da elektrik süpürgesiyle çektim, biraz rahatladı gibi geldi ama soğutma hâlâ normal değil. Elektriksel olarak evde bir sorun yok, prizde başka cihazlar sıkıntısız çalışıyor.

Forumda eski konulara baktım, bazen gaz kaçağı, bazen termostat, bazen de fan motoru gibi şeyler yazılmış ama bu modelde hangisi daha çok sorun çıkarıyor emin olamadım. Yiyecekleri başka yere taşımak zorunda kaldık, yaz günü bayağı zorluyor. Servisi çağırmadan önce evde yapılabilecek başka bir şey var mı, tecrübesi olan oldu mu bu arızayla ilgili? Özellikle bu modelde başına gelen varsa nasıl çözdünüz? Motorun sürekli çalışıp soğutmaması daha masraflı bir sorun mu, yoksa basit bir şey de olabilir mi?
M
Mert.Karahan_3628
Üye
3 Mar 2024, 00:57#2
Bende de Siemens'in başka bir modeli vardı, neredeyse aynı sorunla uğraştım. Motordan sürekli çalışma sesi gelip soğutmuyorsa büyük ihtimalle gaz kaçağı olabilir, çünkü içeride dolaşan gaz eksilince kompresör sürekli çalışıyor ama ısı transferi olmuyor. Servis çağırınca direk manometreyle kontrol ettiler, eksik çıktı. Gaz dolumu yaptılar ama 1 ay sonra tekrar aynı oldu, meğer bir yerde çatlak varmış. O yüzden, kendi başına yapılabilecek çok bir şey yok maalesef, gaz meselesi riskli. Fan çalışıyor mu, arka taraf çok mu ısınıyor, bunlara da bakabilirsin ama muhtemelen teknik müdahale gerekebilir.
C
Ceyda.Yldrm_599
Üye
5 Mar 2024, 01:31#3
Benzer bir şey geçen yıl başıma geldi, dolabın ayakları tam yere oturmadığından arkada toz topaklanmıştı, motor aşırı ısınıyordu. Yukarıdaki gibi gaz kaçağı ihtimali var ama bazen de buzlanma termostatı veya hava kanalları tıkanınca da aynı belirtiyi gösteriyor. Dondurucu ve soğutucu havası dolaşıyor mu elini tutunca, ona bakabilirsin. Bir de kapağı açık unuttuysan, içeride buzlanma yapıp soğutmayı engelleyebiliyor. Panelde hata yoksa fişi çekip 1 gün bekletip tekrar denemeni öneririm, buzlar belki gözle fark edilmiyordur. Sonuç alamazsan servis şart olabilir.
A
Asl.Ik337
Üye
11 Mar 2024, 02:07#4
Geç gördüm ama, burada yazılanlara ek olarak içerde tıkırtı sesi kompresörün devreye girerken zorlandığına işaret olabilir. Siemens'te bu modellerde bazen fan motoru arızalanıyor, dönmüyor ve soğuk hava sirkülasyonu olmuyor. Arkadan elle dokunarak fanı hissedebiliyorsan, dönüp dönmediğine bak. Kendim uğraşırken bir de sıcaklık sensörü bozulmuştu, ekranda hata vermemişti ama ölçüm yanlış olduğu için motor hiç durmuyordu. Elektriksel işlere girerken dikkatli ol, prize takılıyken arkaya müdahale etme. Yedek parça bazı modellerde pahalı olabiliyor, servis çağırmadan netleşmeyebilir.

Hızlı Cevap

Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız veya üye olun.